Moeder van het azc leeft na uitzetting in constante doodsangst

Gepubliceerd op 27 oktober 2017 om 20:23

STEVENSBEEK | Ruim twee jaar verbleef Enktuya Jamindorj (Toya) in het asielzoekerscentrum in Overloon. In april dit jaar werd Toya door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op het vliegtuig gezet

terug naar haar geboorteland Mongolië, dat ze was ontvlucht vanwege stelselmatige mishandelingen door haar halfbroer. Henk Pouwels uit Stevensbeek zocht haar ruim twee maanden terug op. "Haar situatie is dramatisch. Inmiddels is ze al weer drie keer mishandeld."

Door Henk Baltussen

Pouwels is actief voor Samen Stevensbeek, een werkgroep die azc-bewoners verbindt met de plaatselijke bevolking. In die hoedanigheid leerde hij Toya kennen. Zij ontpopte zich als moeder van het azc. Ze ving nieuwkomers op, wees ze de weg, was dagelijks met kinderen van het azc in de weer en had een eigen ateliertje waar ze hobbykunst fabriceerde. "Ze klaagde niet", weet Pouwels, docent bij de middelbare school Metameer. "Ze woonde in het azc in een voormalige cel. In Mongolië zat ze er niet beter bij. Daar slaapt iedereen op de grond."

Coma
Op aandrang van haar moeder verliet ze bijna drie jaar terug huis en haard in Mongolië. Ze liet haar man en twee kinderen achter. "Haar broer had haar op een keer halfdood geslagen", vertelt Pouwels. "Ze lag in coma en artsen hadden haar eigenlijk al opgegeven. Als laatste redmiddel werd haar milt weggehaald. Dat bleek de oplossing en ze herstelde weer. Haar moeder vreesde dat ze het op den duur niet meer zou overleven en regelde voor haar een visum. Ze is het land uit gesmokkeld en via Duitsland naar Nederland gekomen. Het verhaal gaat dat haar halfbroer die politie-agent is zich alle familiebezittingen wil toe eigenen en daarom zo tekeer gaat. Het huis van zijn moeder heeft hij inmiddels verkocht. Zij staat nu op straat."
Toya bestierde een klein boerderijtje terwijl haar man in Zuid-Korea werkzaam was. "Het leven in Mongolië is zo anders dan in Nederland", zegt Pouwels. "Mongolen zijn eigenlijk een nomadenvolk. Familie en gezinnen zijn vaker voor langere tijd uit elkaar. Ze werken heel veel in het buitenland." Lees het hele verhaal.op bron:https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/125580/moeder-van-het-azc-leeft-na-uitzetting-in-constante-doodsangst-