Lage druk of bruin water door warmte

Gepubliceerd op 21 juni 2017 om 09:05

Zomers weer: kans op lagere waterdruk en bruin water

Door het warme weer zijn er extra pieken in de waterafname. Hierdoor kunt u last hebben van een lage druk of bruin water. Bruin water komt door deeltjes ijzer en mangaan die in ons leidingnet zitten. U kunt dit water drinken zonder gezondheidsrisico.

Zomers weer: kans op lagere waterdruk en bruin water

Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen wordt momenteel meer water verbruikt, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien of zwembadjes te vullen. Als gevolg hiervan kan de waterdruk op piekmomenten, zoals aan het begin van de avond, wat lager zijn dan normaal.

Bewust watergebruik 
Wees je bewust van het water dat je elke dag gebruikt, verspilling is zonde. Onderstaande tips helpen je om bewuster water te gebruiken:

  • Douche wat korter en ga vaker onder de douche dan in bad.
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
  • Koop een waterbesparende douchekop.
  • Zet een perlator op je kraan. Dit speciale mondstuk voor je kraan bespaart veel water.
  • Koop een regenton om hemelwater op te vangen en geef hiermee de planten in huis en tuin water.
  • Gebruik de spaarknop op je wc.
  • Ga naar een autowasstraat om je auto te wassen.

Bruin gekleurd water 
Ook bestaat er kans dat er op sommige plaatsen bruin water uit de kraan komt. Heeft u last van bruin water? Dan kunt u het beste even uw kranen dicht houden. Na een half uur is het meeste bruine water meestal uit de hoofdleidingen verdwenen. Bruin water ziet er niet fris uit maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Wij adviseren u om in geval van bruin water te wachten met het inschakelen van de wasmachine. Heeft u al een was gedraaid met bruin water? Houd deze dan nat totdat u de was opnieuw kunt doen.lees meer op bron:www.brabantwater.nl/actueel/Paginas/Zomers-weer%202015.